Cele 4 chei ale încrederii în sine
Cele 4 chei ale încrederii în sine

Cele 4 chei ale încrederii în sine

Cele 4 chei ale încrederii în sine

Încrederea în sine reprezintă acea energie interioara de care fiecare persoană are nevoie pentru a întreprinde diferite acțiuni și pentru a se îndrepta spre îndeplinirea obiectivelor. Astfel că o bună încredere în forțele proprii aduce bucurie, satisfacție, împlinire . De asemenea că încrederea în potențialul propriu conduce către automotivare și energizare către atingerea obiectivelor. Întelegem că încrederea în sine este un important aliat în dezvoltarea personală și realizarea propriilor obiective dar ce facem cand aceasta devine o provocare ?  Vestea bună este că încrederea în sine poate fi dezvoltată.Există mai multe exerciții pentru dezvoltarea încrederii în sine, însă eu las mai jos 4 “chei” împreună cu cateva exerciții.

Cheia 1Învață din greșelile tale

Poate suna a clișeu dar de multe ori ni se întamplă să se învinovățim , să ne certăm , să credem lucruri neplăcute despre noi atunci cand facem o greșeală. Cum ar fi să apreciezi greșeala și să trăiești o stare de recunoștință pentru aceasta? Greșeala va ajunge să fie astfel un proces de învățare și va deveni astfel o experiență evolutivă. Din orice experiență putem învăța ceva și astfel va lua naștere o competență.

!!!Cand ceva nu a mers așa cum îți doreai cum ai reacționat? Ce ți-ai spus?

O discuție sinceră cu tine te poate ajută să afli ce îți dorești să îmbunătățești la tine și apoi planifică activități simple și clare pe care să le urmezi.

Cheia 2: Vorbește pozitiv despre tine

Intrucat ne dorim să fim perfecți ajungem să ne privim la extreme, în alb sau negru. Ajungem să ne criticăm, să ne comparam cu cei din jur iar aceste lucruri ne fac mai mult rău decat să ne ajute. Îți propun următoarele exerciții: Scrie în fiecare zi 5 elemente bune/ calități despre tine, realizeaza acest lucru  timp de o luna pana cand va deveni o normalitate și se va dezvolta automat.

Cheia 3: Manifestă o atitudine încrezătoare

Începe cu poziția corpului, spatele drept, privirea în față . Încearcă să îți faci un obicei de a merge cu drept, nu cu umerii lăsăți parcă doborați de multitudinea problemelor.

Un alt aspect important îl reprezintă gandurile pe care le ai, ce îți spui atunci cand greșești ? Ca un prim exercițiu aici ar fi să conștientizezi propriile ganduri și ceea ce simți, apoi dacă acestea nu îți aduc o stare bună este momentul să îți alegi alte ganduri pe care să le practici zi de zi. Un “ nu sunt în stare de nimic” poate fi înlocuit cu “ am făcut ce am putut mai bine”, sau” o să fac ce pot”, etc.

Cheia 4: Contabilizează succesele

Un instrument pentru a ține evidența succeselor poate fi un jurnal în care să scrii ce anume ai realizat și ce calități ai dobandit.

Sărbătorește fiecare succes, ori reușită, chiar dacă inițial o privești ca pe un lucru minor. După fiecare realizare poți conștientiza ce calități ai te-au ajutat să obții acel lucru. Care sunt acele calități? Poți realiza o cutie a calităților(poate fi folosit și pentru copii) , un desen, un colaj, o pictura și apoi să o așezi la vedere pentru a-ți aminti de calitățile tale de fiecare dată cand ai nevoie ori să mai adaugi atunci cand descoperi una noua.

Succes în tot ce îți propui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *